Att vara funktionär

Tävlingsverksamheten i föreningen är viktig av flera orsaker.

 • Pengarna vi tjänar på att ha tävlingar är nödvändiga för att underhålla anläggningen.
 • För att få lov att sälja licenser, så att man kan tävla för HäRF, så måste vi ha tävlingar.
 • Vi vill att ryttare från andra klubbar ska känna till Hästhagens Ryttarförening och att de ska veta att på HäRF är det alltid trevligt att tävla. Fin anläggning, bra servering, väl genomförda tävlingar och trevliga funktionärer.

Så oavsett om man är medlem bara för att kunna nyttja ridhuset någon enstaka gång under vintern, eller om man bara är medlem för att ha en klubb att tävla för utan att nyttja anläggningen, så bör man känna att man har samma skyldighet som alla andra medlemmar att hjälpa till på tävlingar och fixardagar.

Det behövs alltid många funktionärer till en tävling. Det är inte rimligt att en liten skara entusiaster ska dra runt hela tävlingsverksamheten, då blir det många långa dagar, stress och hårt slit vilket ingen orkar med i längden. Om fler ställer upp som funktionärer så skulle det bli mycket lättare för alla. Med många funktionärer räcker det med halvdagspass och ingen behöver "vara på två ställen samtidigt". Det är också väldigt viktigt med många funktionärer för att kunna upprätthålla maximal säkerhet runt arrangemanget.

Det är kul att vara funktionär! För det första så är det roligt att följa tävlingarna, det är ju ofta många av "våra egna" ryttare med. Sen är det roligt att vara med och bidra till ett lyckat arrangemang som vi kan vara stolta över efteråt. Det är också en speciell gemenskap på tävlingsplatsen.

Ibland hör man medlemmar som säger - "Jag ställer gärna upp som funktionär om bara någon ringer och frågar mig".

Snälla, tänk inte så. Det är ett enormt merarbete att behöva sitta och ringa runt. Det absolut bästa är om den som kan tänka sig att vara funktionär själv anmäler sig så kan vi höra av oss till de som verkligen vill och kan vara med.

Har man inte varit med förut så är det lätt att känna sig osäker på hur det går till och så avstår man att anmäla sig bara för det. Men om du är osäker så säg det, alla är vi ju barn i början. Vi tar givetvis hänsyn till att man inte är van men någonstans måste man ju börja för att en dag vara en erfaren funktionär. Ingen behöver utföra något som man känner att man inte behärskar och det finns alltid vana funktionärer som visar hur det går till.

Exempel på saker att göra vid en tävling:

 • Cafeterian - Förberedelser, försäljning, undanplockning.
 • Bygga bana - ta fram hinder eller sätta upp dressyrstaket.
 • Parkeringsvakt.
 • Vakt vid vägen där ryttarna passerar vid utomhustävlingarna.
 • Banpersonal - bygga upp rivna hinder samt kratta underlaget.
 • Stå vid insläpp till framhoppning eller tävlingsbanan.
 • Plocka undan hinder, staket och skyltar mm efter tävlingen.
 • Manuell tidtagning.
 • Lösa av andra för rast.

Det finns saker att göra både dagen före och dagen efter en tävling så även om du är upptagen under helgen då tävlingen är så kanske du kan hjälpa till att ta fram hinder och bygga bana dagen före tävlingen eller att plocka undan dagen efter. Man kan också komma och hjälpa till att plocka undan på eftermiddagen/kvällen då tävlingen är slut även fast man inte varit med som funktionär under dagen.

Alla funktionärer får gratis mat och fika! Det är bara att gå till serveringen och hämta.

Anmäl dig via formuläret här intill så hör vi av oss så kan vi prata om när och på vilket sätt du kan hjälpa till som funktionär.

Kontakta:
Elisabet Rappe via mail eller
ring 0761-617115
och anmäl dig!
Tack på förhand!

Anmäl dig som funktionär!

Fyll i formuläret så hör vi av oss. Du förbinder dig inte till något genom att anmäla dig.